Klasės fotoknyga

Gana nuobodžių vinječių – geriausios akimirkos mokykloje tilps į klasės knygą

Einant paskutiniams mokslo metų mėnesiams gresia sujudimas. Ne tik dėl to, kad artėja Paskutinio skambučio šventė, galbūt – išleistuvės, o gal netgi mokyklos keitimas arba apskritai baigimas. Sujudimas laukia ir dėl tradicinės, mokslo metų pabaigoje rengiamos, fotosesijos.

Ką apsivilkti, kaip fotografuotis, kada fotografuotis, kokia bus spalvų gama, kokia tema - klausimai, į kuriuos reikia rasti atsakymus. Galbūt mokykloje, kurią lanko jūsų atžala, visų mokinių smulkūs portretukai nugula į vinjetes? Tuomet tereikia ateiti fotografavimo dieną ir vėliau galėsite ieškoti savo mylimiausio veidelio tarp dešimčių kitų mokinių veidų.

Visgi prisiminimai apie kartu su klasės draugais praleistus metus – kiek daugiau nei nedidelis kvadratėlis oda įrištame aplanke. Jeigu pabodo kasmet pūsti dulkes nuo kur nors spintoje sukrautų vinječių, pasirūpinkite klasės knyga. Joje tilps nuotykiai, ekskursijos, pokštai, draugystės ir pačios svarbiausios akimirkos. Tokią knygą atsiversite kur kas dažniau nei įprastą ir kiek pabodusią vinjetę.

Pirmiausia – apsibrėžkite, kokią klasės knygą kursite. Galbūt klasės knyga skirta ne, pavyzdžiui, pradinės mokyklos baigimui, o, pavyzdžiui, pirmiesiems metams mokykloje? O gal kalbame apie paskutiniuosius jūsų metus vidurinėje? Gali būti, kad klasės knygos norite ne visi, o, pavyzdžiui, geriausių draugų būrelis? Kaip bebūtų, atsakymas į klausimą, kam skirta knyga, leis apsispręsti, kuria linkme žengsite toliau.

Svarbiausia, kad klasės knyga priverstų nusišypsoti ir prisiminti smagiausias akimirkas. Kaip tą padaryti? Pasinaudokite mūsų idėjomis.

Kokia turi būti klasės knyga?

Klasės knygoje lai būna ne tik portretai. Paįvairinkite ją mokyklos aplinkos objektais. Pavyzdžiui, galbūt mokykloje yra legendinis suolas ar siena, ant kurio – vardai, meilės prisipažinimai, amžinos draugystės prisipažinimai? Padarykite jo nuotrauką, pridėkite šmaikštų paaiškinimą ir puslapis, pažadinsiantis daug prisiminimų, knygoje jau yra.

Ir tinka ne tik tai: galbūt klasė, kuriai skiriama knyga, buvo ypač pasižymėjusi įvairiose sporto šakose ir mokyklos sienos – nukabinėtos šios iškovotais trofėjais? Įtraukite į puslapius pačius svarbiausius, o greta nuotraukų pridėkite ir po juokingą atsiminimą ir reikšmingų varžybų.

Įtraukite į klasės knygą ir mokytojus, prisidėjusius prie mokinių ugdymo. Paprašykite jų pasidalinti pačiomis įsimintiniausiomis akimirkomis, susijusiomis su klase, ir pasitelkite į pagalbą fotografą – tegu jis pasirūpina dailiais mokytojų portretais. Greta portretų knygoje įkomponuokite mokytojo mintis.

Galite į klasės knygos kūrimą pažvelgti žaismingiau. Juk ne visada mokykloje elgiamasi pavyzdingai ir kai kada elgesys kainuoja pastabą dienyne ar mokytojo raštelį tėvams. Surinkite šiuos raštelius ir paįvairinkite kiekvienam klasės vaikui skirtus puslapius kartais nurausti priverčiančiomis paslaptimis.

Jei kuriate klasės knygą vyresniems mokiniams, įtraukite į kūrimą visą klasę. Paprašykite jų ateinantį mėnesį fotografuoti dalykus, kurie jam mokykloje svarbūs ir brangūs. Tai gali būti draugai, vietos, užrašai, mokytojai, maistas – viskas, kas tik šauna į galvą. Kiekvienam mokiniui skirkite po du knygos puslapius: viename lai būna jo portretas su, pavyzdžiui, rankose laikomu rašteliu, ant kurio jo vardas. Kitame puslapyje – jo atrinkti svarbiausi dalykai mokykloje. Tokie puslapiai ne tik atrodys įdomiai, bet ir leis prisiminti, kas buvo branginama, ir pasakoti istorijas susitikus bendraklasiams.

Svarbiausia prisiminti, kad klasės knyga turi priversti nusišypsoti ir jos sukūrimui tikrai nereikia marios laiko ar imti ruoštis prieš gerą pusmetį. Ne! Surinkti galybę gražiausių akimirkų į kiekvienam patiksiantį leidinį galima vos per savaitę, tad nebedvejokite ir imkitės kūrybos.